Czy leczenie psychiatryczne wpływa na prawo jazdy?

  • #psychiatra
  • #prawo jazdy
  • #badania lekarskie

Samo leczenie u psychiatry nie odbiera prawa jazdy i nie jest automatycznym przeciwwskazaniem. Na badaniu kierowcy wypełniasz jednak oświadczenie o stanie zdrowia, które pyta m.in. o choroby psychiczne, depresję, zaburzenia nerwicowe i przyjmowane leki — pod rygorem odpowiedzialności karnej (art. 78 ustawy o kierujących pojazdami).

Orzecznik ocenia poważne zaburzenia psychiczne i zaburzenia osobowości wpływające na zachowanie. Nawet przy takim rozpoznaniu może orzec brak przeciwwskazań na podstawie opinii psychiatry lub psychologa i regularnych kontroli (rozporządzenie MZ z 5 grudnia 2022 r.). WSA we Wrocławiu w wyroku z 17 czerwca 2026 r. uznał, że sam fakt przebytego leczenia psychiatrycznego nie uzasadnia automatycznie skierowania kierowcy na badania.