Czy można przyjąć kogoś do szpitala psychiatrycznego bez jego zgody?

  • #prawo
  • #szpital psychiatryczny
  • #pomoc bliskim

Tak, ale tylko w wyjątkowych sytuacjach opisanych w ustawie o ochronie zdrowia psychicznego (t.j. Dz.U. 2024 poz. 917). Najczęściej chodzi o art. 23: osoba chora psychicznie może być przyjęta bez zgody, gdy jej dotychczasowe zachowanie wskazuje, że z powodu choroby zagraża bezpośrednio własnemu życiu albo życiu lub zdrowiu innych osób — w takiej sytuacji dzwoń pod 112.

O przyjęciu decyduje lekarz po osobistym zbadaniu, ordynator musi je zatwierdzić w ciągu 48 godzin, a szpital zawiadamia sąd opiekuńczy w ciągu 72 godzin. Gdy zagrożenie nie jest bezpośrednie, ale stan chorego znacznie się pogarsza albo nie jest on w stanie zaspokajać podstawowych potrzeb, rodzina może złożyć wniosek do sądu opiekuńczego (art. 29) — z dołączonym orzeczeniem psychiatry wydanym nie wcześniej niż 14 dni przed złożeniem wniosku (art. 30).