Czy na rencie z tytułu niezdolności do pracy można pracować?

  • #renta
  • #ZUS
  • #praca

Tak. Od 1 września 2026 r. przy przychodzie do 6463,20 zł miesięcznie (70% przeciętnego wynagrodzenia) renta jest wypłacana w całości. Powyżej tej kwoty, ale nie więcej niż 12 003,10 zł (130%), ZUS zmniejsza rentę o kwotę przekroczenia, a powyżej 130% — zawiesza ją (art. 104 ust. 7–8 ustawy o emeryturach i rentach z FUS).

Maksymalne zmniejszenie od 1 marca 2026 r. wynosi 989,41 zł przy rencie z tytułu całkowitej niezdolności i 742,10 zł przy częściowej. Progi zmieniają się co kwartał, więc sprawdzaj je na stronie ZUS, a o podjęciu pracy informuj ZUS niezwłocznie. Te same zasady dotyczą renty socjalnej. Wyjątkiem jest renta szkoleniowa — nie przysługuje przy żadnym przychodzie z pracy podlegającej ubezpieczeniu (art. 64 ust. 3).