Czy psychiatra może wystawić zwolnienie lekarskie wstecz?

  • #zwolnienie lekarskie
  • #psychiatra
  • #L4

Tak, i może sięgnąć dalej wstecz niż inni lekarze. Standardowo zwolnienie obejmuje najwyżej 3 dni przed badaniem, ale § 7 ust. 4 rozporządzenia z 10 listopada 2015 r. (Dz.U. 2015 poz. 2013) pozwala psychiatrze objąć dłuższy okres, gdy stwierdzi lub podejrzewa zaburzenia psychiczne ograniczające zdolność do oceny własnego postępowania.

Przepis nie podaje górnego limitu dni, ale nie jest to sposób na usprawiedliwienie dowolnej nieobecności. Chodzi o sytuacje, w których stan psychiczny — np. ciężki epizod depresyjny, psychoza czy mania — realnie uniemożliwiał wcześniejsze zgłoszenie się do lekarza. Decyzja należy do psychiatry i musi mieć uzasadnienie w dokumentacji medycznej.