Czy pracodawca dowie się o wizycie u psychiatry?

  • #psychiatra
  • #dokumentacja medyczna
  • #prawa pacjenta

Z dokumentacji medycznej — nie. Pracodawcy nie ma na liście podmiotów, którym placówka udostępnia dokumentację (art. 26 ustawy o prawach pacjenta), a na e-zwolnieniu ZUS udostępnia mu zaświadczenie bez kodu choroby (art. 58 ustawy zasiłkowej).

Pracodawca widzi jednak okres zwolnienia, wskazanie „chory powinien leżeć” lub „może chodzić”, kody literowe (np. C przy nadużyciu alkoholu) oraz imię i nazwisko lekarza i adres placówki. Po badaniu w medycynie pracy dostaje wyłącznie orzeczenie o zdolności lub niezdolności do pracy, bez diagnozy.