Jak długo przechowywana jest dokumentacja psychiatryczna?

  • #dokumentacja medyczna
  • #prawa pacjenta
  • #psychiatra

Co do zasady 20 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym dokonano ostatniego wpisu (art. 29 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta). Dokumentacja psychiatryczna nie ma osobnego, dłuższego terminu.

Ustawa przewiduje wyjątki: 30 lat przy zgonie pacjenta wskutek uszkodzenia ciała lub zatrucia, 22 lata dla dokumentacji dzieci do 2. roku życia oraz 5 lat dla skierowań i zleceń. Po upływie terminu placówka niszczy dokumentację tak, by nie dało się zidentyfikować pacjenta, albo wydaje ją pacjentowi. Wcześniejszego usunięcia nie można zażądać, bo przechowywanie wynika z ustawy.