Czy tajemnica zawodowa psychologa obowiązuje po śmierci klienta?
- #tajemnica zawodowa
- #psycholog
- #prawo
Tak. Zgodnie z art. 14 ust. 2 obowiązującej ustawy o zawodzie psychologa z 8 czerwca 2001 roku obowiązek zachowania tajemnicy zawodowej „nie może być ograniczony w czasie” — nie wygasa więc wraz ze śmiercią klienta, podobnie jak tajemnica lekarska.
Oznacza to, że psycholog nie może ujawnić treści terapii ani rodzinie, ani innym osobom po śmierci klienta, chyba że zachodzi jedna z ustawowych przesłanek uchylenia tajemnicy, np. nakaz sądu w toczącym się postępowaniu.
Od 19 maja 2028 roku, gdy wejdzie w życie nowa ustawa o zawodzie psychologa z 23 stycznia 2026 roku, zasadę tę wprost potwierdzi jej art. 27 ust. 5. Nowe przepisy pozwolą jednak osobie bliskiej zmarłego pisemnie zwolnić psychologa z tajemnicy — chyba że sprzeciwi się temu inna osoba bliska albo sam klient za życia.