Czy terapeuta potrzebuje zgody pacjenta na superwizję?

  • #superwizja
  • #tajemnica zawodowa
  • #prawa pacjenta

Na zwykłą superwizję, w której przypadek jest zanonimizowany, obecne przepisy nie wymagają odrębnej zgody pacjenta. Kodeksy etyczne (np. pkt 10.2 Kodeksu Etycznego Psychoterapeutów Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, Kodeks PTTPB) nakazują jednak poinformować pacjenta, że terapia może być superwizowana. Zgoda jest potrzebna, gdy superwizor miałby poznać dane pozwalające zidentyfikować pacjenta albo nagranie sesji.

Polskie ustawy nie używają słowa „superwizja”. Obecnie obowiązuje art. 14 ustawy o zawodzie psychologa z 2001 r., który chroni informacje związane z klientem. Nowa ustawa z 23 stycznia 2026 r., która wchodzi w życie w maju 2028 r., w art. 27 ust. 2 pkt 3 pozwala przekazać konsultantowi niezbędne informacje o kliencie tylko po uzyskaniu jego zgody.

Najlepiej porozmawiać o tym przy zawieraniu kontraktu terapeutycznego. Możesz zapytać, jak przypadki są anonimizowane, i poprosić o pominięcie szczegółów, po których łatwo Cię rozpoznać.