Czy terapeuta może nagrywać sesje do superwizji?

  • #superwizja
  • #nagrywanie sesji
  • #prawa pacjenta

Tylko za Twoją zgodą. Według pkt 4.2 Kodeksu Etycznego Psychoterapeutów Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego wykorzystanie dokumentacji pacjenta, w tym zapisu audio i wideo, wymaga uprzedniej pisemnej zgody osoby w terapii. Zgodę można wycofać w każdym momencie bez ponoszenia konsekwencji.

Nagranie, na którym słychać głos lub widać twarz, pozwala zidentyfikować pacjenta, więc w świetle RODO jest to dana osobowa, a przy terapii także dana o zdrowiu (art. 9 ust. 1). Zanim się zgodzisz, zapytaj, kto obejrzy lub odsłucha nagranie, jak będzie przechowywane i kiedy zostanie usunięte. Masz też prawo odmówić.