Czy psychoterapeuta w trakcie szkolenia może prowadzić terapię?

  • #psychoterapia
  • #certyfikat
  • #superwizja

Tak, ale pod określonymi warunkami. Według art. 5 ust. 3 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego osoba ubiegająca się o certyfikat psychoterapeuty może prowadzić psychoterapię w ramach opieki zdrowotnej, jeśli ma tytuł lekarza lub magistra, ukończyła co najmniej 2. rok szkolenia (potwierdzone zaświadczeniem ośrodka) i uczestniczy w superwizji.

Na NFZ rozporządzenie koszykowe dodatkowo wymaga pracy pod nadzorem osoby z certyfikatem psychoterapeuty. Taki terapeuta działa legalnie, ale nie powinien przedstawiać się jako certyfikowany — warto zapytać go o rok szkolenia, ośrodek i superwizora.