Czy tytuł psychoterapeuta jest chroniony prawem?
- #psychoterapeuta
- #prawo
- #certyfikat
Nie. Stan na 30.09.2026 w Polsce nie obowiązuje ustawa o zawodzie psychoterapeuty, więc tytuł „psychoterapeuta” nie podlega ochronie prawnej i formalnie może go użyć także osoba bez certyfikatu.
Od 1 stycznia 2024 r. art. 5 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego określa jednak, kto może prowadzić psychoterapię w ramach opieki zdrowotnej — m.in. osoba z certyfikatem po szkoleniu obejmującym co najmniej 1200 godzin i egzaminie przed komisją zewnętrzną. Ochronę tytułu i kary grzywny za jego bezprawne używanie przewiduje dopiero projekt ustawy (druk sejmowy 1345), który nie został uchwalony. Dlatego warto samodzielnie sprawdzić certyfikat terapeuty na stronie towarzystwa, które go wydało.